BulgarianSights

bg | en

Предстоящи събития

Илинден
20 Юли 2024 г.

Св. Пантелей
27 Юли 2024 г.

Преображение
06 Август 2024 г.

Успение Богородично
15 Август 2024 г.

още...

Параметри

България

Дата на създаване1912 г.
Входна таксане [лв.]
GPS1324423

Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Автор: Пепи Алипиева

Една от най-впечатляващите и до ден днешен сгради в София е храм-паметникаСвети Александър Невски”. Решението за построяване на катедрална църква е взето още през 1880 г. Основният камък е положен през 1882 г. при изключителна тържественост.

Храмът е строен  с народни дарения от 1904 до 1912 г. по проекта на архитект Александър Померанцев.  Построен е в чест на руския княз Александър II, наричан още "Цар Освободител", защото през 1878 г. армията му освобождава България от 5-вековната окупация на Османската империя.

Свети Александър Невски” е петкорабна църква в неовизантийски стил – кръстокуполна базилика с централно кубе. При вътрешната украса на храма са използвани изключително качествени и скъпи  материали: разноцветни италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Главният купол е висок 45 метра. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата „Отче наш“. Осветителните тела в храма са изработени в Мюнхен.

Заемащ площ от 3170 м2, храмът може да побере 5000 души, с което се превръща във втората по големина църква на Балканския полуостров след "Св. Сава Сръбски" в Белград. Камбанарията му е висока близо 53 м и има 12 камбани, излети и донесени от Москва. Най-голямата тежи 12 тона, а най-малката - 10 кг, като общото тегло на всичките е 23 тона. Храмът е обявен за паметник на културата през 1924 г., а през  2001 г. руската православна църква дарява частица от Светите мощи на покровителя на храма. В криптата му са експонирани едни от най-красивите и ценни български икони.

Особено силно по внушение е и вътрешното оформление на църквата. Стенописите и иконите са дело на големи руски и наши художници между които В. Васнецов, П. Месоедев, И. Мърквичка, А. Митов. Орнаменталната резба е изработвана под ръководството на проф. В. Перминов. Металната пластика на вратите е изработена в Мюнхен, а мозайките са доставени от Венеция.

Като цяло това чудо на църковната архитектура поразява въображението с мащабите на вътрешното си пространство, с вещината на художественото и техническото изпълнение, с величественото си въздействие. От значение е и площадното пространство около храма, с чиято помощ се завършва едно от най-внушителните по размери и дух свободно градско пространство в столицата.

Използвани източници:
 - София: 120 години столица, изд. "Марин Дринов", 2000